Sninskí poslanci schválili zmeny vo financovaní škôl na území mesta.

23.06.2011 Snina

Snina 23. júna (TASR) - Vo financovaní niektorých škôl a školských zariadení na území mesta Snina by malo dôjsť od 1. júla tohto roka k zmene. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) počas dnešného rokovania schválili, že neštátne školy a školské zariadenie budú dostávať 88 percent zo sumy dotácie určenej na žiaka základnej umeleckej školy, poslucháča jazykovej školy, dieťa materskej školy či dieťa školského zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Podľa doteraz platného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) poberali všetky školské zariadenia zhodne po 100 percent.
\"Realizáciou tohto VZN dochádzalo k tomu, že peniaze určené zákonom pre mestské školy a zariadenia boli týmto mestským školám a školským zariadeniam krátené a presúvané na financovanie súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení na území mesta, čím sa prevádzka mestských škôl a zariadení stala finančne poddimenzovaná, čo v konečnom dôsledku ohrozuje ich prevádzku a môže viesť k zániku týchto mestských škôl a školských zariadení,\" uvádza sa v stanovisku sninských poslancov za stranu Smer-SD.
\"Museli sme si neraz uťahovať opasky a došlo aj k prepúšťaniu zamestnancov,\" konštatovala predsedníčka školskej komisie a mestská poslankyňa Ľubov Reháková (Smer-SD). Schválenie nového doplnku VZN o financovaní školských zariadení je preto podľa jej názoru opodstatnený.
Popri znížení príspevku pre neštátne školy a školské zariadenia poslanecký zbor zároveň rozhodol, že mesto vytvorí od júla tohto roka fond na úhradu kapitálových výdavkov, havarijných situácií a údržbu mestských škôl a školských zariadení v maximálnej výške 20 percent ich dotácie.
Schválený doplnok VZN o určení výšky dotácie pre školské zariadenie na území mesta kritizovali viacerí poslanci, ako aj zástupcovia dotknutých vzdelávacích inštitúcií. Poslanec Jozef Homza (KDH) sa vyjadril za zachovanie pôvodného systému financovania. \"Myslím si, že by sme mali vychádzať z princípu rovnosti. Pre mňa je každé dieťa rovnaké bez ohľadu na školu, ktorú navštevuje,\" poznamenal. Riaditeľka cirkevného centra voľného času Iveta Haburajová vyzvala poslanecký zbor, aby sa v meste separoval odpad a nie deti navštevujúce školské zariadenia.
\"Myslím si, že mesto ako zriaďovateľ musí svojim zamestnancom vytvárať podmienky na ich prácu a nie rozmýšľať o likvidácii pracovných miest z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov,\" konštatoval poslanec Zdenek Snítil (Smer-SD).
 

Vyberte región